Historiek

Hoe is ons bedrijf gestart?

De geschiedenis van ons bedrijf gaat terug tot in 1900.
Op 11-jarige leeftijd ging Camiel Samyn naar Frankrijk in een steenoven werken, telkens voor periodes van 3 maanden weg van thuis om daar zware arbeid en lange werkdagen te presteren. Na enkele jaren in de steenoven gewerkt te hebben, besliste Camiel dat hij eigenlijk liever een stielman wou worden en ging bij een schrijnwerker werken om vakkennis op te doen. In 1900, op 22-jarige leeftijd startte hij als zelfstandige zijn eigen schrijnwerkerij met wat handmateriaal.

De groei van een familiebedrijf.
Met heel veel feeling voor machines maakte hij zelf handgereedschappen en investeerde hij in 1922 in een vijftal nieuwe houtbewerkingsmachines. De oudste zoon Gery werd schrijnwerker en de jongste zoon Roger werd meubelmaker / tekenaar. Samen werkten ze in de schrijnwerkerij en zo bloeide een echt familiebedrijf. Met de opkomst van houtfineer en spaanderplaten in de jaren 1960-70 zag Roger een nieuwe toekomst in het persen van fineer op platen en investeerden ze in een pers en de nodige machines om het fineer te verwerken en kanten af te werken. Bijgevolg werd een nieuw atelier gebouwd en werknemers in dienst genomen. Zo werd Samyn gekend bij andere meubel- en zetelfabrieken om tafelbladen en fineerplaten op maat te leveren.

Benevens het schrijnwerk en het fineerwerk had Roger het tekenaarsgevoel in zijn handen en begon meubelen op maat te ontwerpen en in eigen atelier te fabriceren.
Allicht maakte het schrijnwerk plaats voor de fabricatie van kasten, keukens, tafels enz. In 1987 treedt Winy, dochter van Roger, in het houtbewerkingsbedrijf en neemt diverse administratieve taken stapsgewijze over.

In 1992 komt ook haar man Eddy in de zaak die aanvankelijk volledig meewerkte in de productie van maatmeubilair en plaatsing. Het machinepark wordt vermoderniseerd en uitgebreid met cnc-machines.

Na meer dan 100 jaar vakmanschap en kennis wordt in ons familiebedrijf nog steeds gewerkt met een hart van hout en met de grootste zorg om de klant praktisch en kwalitatief meubilair te leveren waar hij jarenlang trots op kan zijn.